ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Наталія Куран

Доповідач:

Наталія Куран

Галузь:

Економіка та інвестиції

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

10.11.2021

ВИСНОВКИ КОМІСІЙ
ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 167
Про Програму сприяння розвитку малого і середнього підприємництва Володимир – Волинської міської територіальної  громади на 2022-2024 роки

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКА МІСЬКА РАДА ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

__________  № ______
м.Володимир-Волинський
 
Про Програму сприяння розвитку
малого і середнього підприємництва
Володимир – Волинської міської територіальної
 громади на 2022-2024 роки
        
 Відповідно до Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні»,  керуючись рекомендаціями щодо планування розвитку малого та середнього підприємництва на рівні  регіонів та територіальних громад, які розроблені проєктом технічної допомоги FORBIZ  у межах ініціативи європейського Союзу EU4Business за  участі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, з метою реалізації у громаді  державної політики розвитку малого і середнього підприємництва, керуючись п.22 ч.1 ст. 26 Закону  України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
  1. Затвердити Програму сприяння розвитку малого і середнього підприємництва Володимир–Волинської міської територіальної громади на 2022-2024 роки (далі - Програма), що додається, з загальним обсягом фінансових    ресурсів   2728,6 тис. грн,  в т.ч.   кошти місцевого бюджету 2248,6 тис.грн.
  2. Відділу бухгалтерського обліку та господарського забезпечення виконавчого комітету міської ради (Фейдак Л.О.) передбачати видатки на реалізацію цієї Програми, виходячи з реальної можливості бюджету.
  3. Управлінню бюджету  та фінансів  виконавчого   комітету  міської  ради   (Субицькій О.М.) забезпечити фінансування Програми в межах бюджетних призначень на 2022-2024 роки.
  4. Відділу  економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій виконавчого комітету міської ради (Куран Н.М.) включити дану Програму у додаток 2 «Перелік міських цільових програм» Програми економічного,  культурного та соціального розвитку Володимир-Волинської міської територіальної громади.
  5. Управлінню «Центр надання адміністративних послуг»      (Троць А.А.),  управлінню з гуманітарних питань виконавчого комітету  міської ради (Бігун О.А.), управлінню містобудування, архітектури та комунальних ресурсів виконавчого комітету  міської ради (Трофимук А.А.),  Володимир-Волинській міськрайонній філії Волинського обласного центру зайнятості (Уколова Н.В.), ФПП “Бізнес-Центр” (Медведєва А.М.) забезпечити виконання завдань, передбачених Програмою та щоквартально до 05 числа місяця, що настає за звітним, інформувати відділ економічного  розвитку, проєктної діяльності та інвестицій  виконавчого комітету міської ради  про їх виконання.
  6. Відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій виконавчого комітету міської ради (Куран Н.М.) розробити Порядок надання  часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами, залученими у банківських установах, для розвитку діючого бізнесу (далі - Порядок) відповідно  до заходів Програми. Порядок затвердити рішенням виконавчого комітету міської ради.
  7. Вважати таким, що втратило чинність рішення міської ради від 21.12.2018 року № 30/8 “Про Програму сприяння  розвитку малого та середнього підприємництва у місті Володимирі – Волинському на 2019-2021 роки” (зі змінами та доповненнями).
  8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань торгівлі, послуг, розвитку підприємництва та інвестицій.
 
 
Міський голова                                                                      Ігор ПАЛЬОНКА
Наталія Куран 0800333262
Пояснювальна записка
до проєкту рішення міської ради «Про Програму сприяння розвитку малого і середнього підприємництва
Володимир–Волинської міської територіальної громади
 на 2022-2024 роки»
 
 
         Програма сприяння розвитку малого і середнього підприємництва Володимир-Волинської міської територіальної громади на 2022-2024 роки (далі – Програма) розроблена робочою групою, утвореною розпорядженням міського голови від 23.10.2021 №323р «Про створення робочої  групи з розробки проєкту Програми сприяння розвитку малого і середнього підприємництва Володимир-Волинської міcької територіальної громади на 2022-2024 роки». До складу робочої групи  під головуванням керуючого справами  виконавчого комітету міської ради увійшли працівники структурних підрозділів виконавчих органів міської ради, фонду підтримки підприємництва  «Бізнес-Центр»,  Володимир-Волинської міськрайонної філії Волинського обласного центру зайнятості, Володимир-Волинської  державної  податкової  інспекції Головного управління ДПС у Волинській області, ГО «Спілка промисловців та підприємців», активні  підприємці  громади та представники депутатського корпусу.
                 Підставою для розробки Програми є Закон України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні».
                 Програму розроблено з урахуванням завдань та положень:
  • законів України «Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні» та «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»;
  • Указу Президента України від 30 вересня 2019 року № 722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року»
  • Державної стратегії регіонального розвитку на 2021–2027 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05 серпня 2020 року № 695;
  • Стратегії розвитку Володимир-Волинської міської територіальної громади по 2027 рік, затвердженої рішенням міської ради від 15.12.2016 року №12/7 із змінами та доповненнями.
                В рамках підготовки  Програми проведено опитування представників бізнесу щодо сильних/слабких сторін малого і середнього підприємництва та  їх потреб у підтримці місцевої влади. Опитування проводилось шляхом заповнення он-лайн форми, яка розміщувалась на електронних ресурсах, розповсюджувалась у соціальних мережах.

             Головною метою Програми є створення сприятливих умов для розвитку підприємницької діяльності, забезпечення зайнятості населення, підвищення рівня конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва, збільшення його внеску у вирішенні завдань економічного та соціального  розвитку громади.                                  Пріоритетними завданнями за відповідними напрямами Програми у  2022-2024 роках є:

Напрями Пріоритетні завдання
1.Впорядкування  нормативного  регулювання  підприємницької діяльності. 1.1  Усунення зайвих регуляторних перешкод у реалізації права на підприємницьку діяльність, забезпечення системності та узгодженості прийняття регуляторних актів у сфері господарської діяльності.
1.2 Забезпечення публічності та прозорості реалізації регуляторної політики
1.3 Створення умов для добросовісної конкуренції
 2. Фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка. 2.1 Здійснення фінансово-кредитної підтримки суб’єктів підприємництва за рахунок коштів місцевого  бюджету
2.2  Залучення додаткових ресурсів для розвитку малого і середнього підприємництва
3. Здійснення ресурсного та інформаційного забезпечення, сприяння виставково-ярмарковій діяльності 3.1 Удосконалення ресурсної та майнової підтримки малих і середніх підприємств
3.2 Проведення організаційно-освітніх заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня, знань, навичок підприємців та менеджерів з питань ведення бізнесу
3.3 Дистанційне надання інформаційно-консультаційних послуг для представників бізнес-спільноти через Інтернет
3.4 Сприяння покращенню кадрового забезпечення малого і середнього підприємництва
3.5 Популяризація досягнень кращих представників малого і середнього бізнесу
3.6 Стимулювання самозайнятості та створення нових робочих місць
3.7 Пропагування ідеї підприємництва серед молоді та жінок
3.8 Сприяння в участі суб’єктів підприємницької діяльності у виставкових заходах з метою підвищення конкурентоздатності продукції, технологічного оновлення виробництва, розширення економічних та інвестиційних зв’язків
3. 9 Забезпечення діалогу «влада-бізнес» для моніторингу проблем підприємців та оперативного реагування на спільні виклики
4. Розвиток інфраструктури підтримки підприємництва 4.1 Забезпечення функціонування інфраструктури підтримки малого підприємництва
4.2 Цифровізація та удосконалення надання адміністративних послуг
 
Очікується, що реалізація заходів Програми дозволить досягнути протягом трьох років таких показників:
  • стабілізацію чисельності малих та середніх підприємств;
  • недопущення різкого зниження чисельності працівників на малих та середніх підприємствах;
  • зростання загальної кількості підприємців-фізичних осіб.
 
Начальник відділу
економічного розвитку, проєктної
діяльності  та інвестицій                                                         Наталія КУРАН



 

ДОДАТКИ

1 167 Проект Рішення.pdf Переглянути
2 167 Програма.pdf Переглянути