ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Наталія Голюк

Доповідач:

Наталія Голюк

Галузь:

Праця та соціальний захист населення

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

16.11.2022

ВИСНОВКИ КОМІСІЙ
ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 68
Про затвердження Програми забезпечення виконання рішень суду та виконавчих документів на 2023–2024 роки

ВОЛОДИМИРСЬКА МІСЬКА РАДА ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ
                 р.  №  
 
м. Володимир  
        
Про затвердження Програми
забезпечення виконання
рішень суду та виконавчих
документів на 2023–2024 роки
 
Для забезпечення виконання рішень суду, відповідно до статті 129-1 Конституції  України, пункту 25 Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.20211 р. № 845 «Про затвердження Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників», керуючись п. 22 ч.1 ст. 26, ч. 1 ст.59, ч.2 ст. 64 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити Програму забезпечення виконання рішень суду та виконавчих документів на 2023–2024 роки (далі – Програма), що додається.
2. Управлінню соціальної політики виконавчого комітету Володимирської міської ради (Голюк Н. О.):
2.1  Передбачати  видатки на реалізацію даної Програми, виходячи з реальної можливості бюджету.
2.2  Забезпечувати подання  звіту про виконання заходів та використання коштів на реалізацію Програми щокварталу до 10 числа наступного місяця  управлінню бюджету та фінансів виконавчого комітету Володимирської  міської ради.
2.3 Надавати інформацію про результати  виконання Програми відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій виконавчого комітету міської ради щокварталу до 15 числа наступного місяця.
2.4  Щороку до 15 березня інформувати про  хід виконання Програми  та обсяги використання коштів виділених для її функціонування  постійні комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності, захисту прав людини, законності, правопорядку та протидії корупції та з питань соціально –економічного розвитку, бюджету та фінансів.
3. Управлінню бюджету та фінансів виконавчого комітету міської ради (Субицька О. М.)  проводити  фінансування на реалізацію даної Програми виходячи з реальної можливості бюджету.
4. Відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій виконавчого комітету міської ради ( Куран Н. М.) включити дану Програму у Програму економічного, соціального та культурного розвитку Володимир – Волинської міської територіальної громади на 2023-2025 роки.
5. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності, захисту прав людини, законності, правопорядку та протидії корупції та з питань соціально – економічного розвитку, бюджету та фінансів.

 
Міський  голова                                                                           Ігор ПАЛЬОНКА
Наталія Голюк 38080
Пояснювальна записка до проекту рішення сесії міської ради «Про затвердження Програми забезпечення виконання рішень суду та виконавчих документів на 2023–2024 роки»
 
     Постановою Кабінету Міністрів України від 07.05.2022 року № 540 «Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» передбачені виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань відповідно до законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», Про державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про охорону дитинства».
      01.01.1999 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 25.12. 1998 року. 
      Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007, текст статті 12 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» викладено в новій редакції, відповідно до якої щорічно до 5 травня особам які мають право на разову грошову допомогу, виплата проводиться у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України.
       Рішенням Конституційного Суду України від 22.05.2008 №10-рп/2008 вказані зміни визнані неконституційними.
        Відповідно до частини першої статті 17 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» фінансування витрат, пов’язаних з введенням в дію цього Закону, здійснюється за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.
        Конституційний Суд України рішенням від 27.02.2020 року №3-р/2-2020 визнав таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), окреме положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України у частині, яка передбачає, що норми і положення статей 12,13,14,15,16  Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» застосовується у порядку та розмірах,  встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного та місцевого бюджетів та бюджетних фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.
        Таким чином, рішенням Конституційного Суду України від 27.02.2020 №3-р/2020 відновлено дію частини п’ятої статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в редакції Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 01.01.1999 року, але водночас  не втратила силу Постанова Кабінету Міністрів України від 07.05.2022 року № 540 «Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».
       Вищенаведені обставини  стали причиною звернення  категорій громадян, які мають відповідне на те право до Волинського окружного адміністративного суду .
        Волинський окружний адміністративний суд виніс більше трьохсот рішень в користь позивачів та зобов’язав управління соціальної політики виконавчого комітету Володимирської міської ради здійснити перерахунок та виплату позивачам з урахуванням раніше виплачених сум.
         Механізм виконання рішень суду боржниками у виконанні яких визначено структурні підрозділи з питань соціального захисту виконавчих органів міських, районних рад  щодо виплати разової грошової допомоги до 5 травня, у розмірах визначених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» регулюється Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення виконання рішень суду затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2021 року № 902 (зі змінами) «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення виконання рішень суду» (далі – Порядок).
      Даний порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою “Забезпечення виконання рішень суду” (далі - бюджетні кошти), для забезпечення виконання рішень суду, прийнятих національними судами, в тому числі про відшкодування моральної шкоди, судових витрат, а також сплати виконавчих витрат і штрафів, накладених державним виконавцем відповідно до норм Закону України “Про виконавче провадження”.
     Пунктом 11 даного Порядку районні органи соціального захисту населення до 5 числа місяця подають регіональним органам соціального захисту населення інформацію про потребу в бюджетних коштах для забезпечення виконання рішень, за встановленою Мінсоцполітики формою.
    За управлінням соціальної політики виконавчого комітету Володимирської міської ради в наявні зареєстровані  бюджетні зобов’язання в органах Казначейства в установленому законодавством порядку.
     Вищевказані обставини значно ускладнюють, а у окремих випадках унеможливлюють виконання функцій соціального захисту на належному рівні.
     Управління соціальної політики  неодноразово подавало звернення до органів влади різних рівнів. Проте, на даний час питання фінансування встановлених державою пільг не вирішено.
      Таким чином, виникла ситуація, коли управління соціальної політики виконавчого комітету міської ради, як виконавчий орган у сфері соціального захисту не має практичної можливості виконувати покладені повноваження.
      Згідно зі статтею 129¹Конституції України судові рішення ухвалюються іменем України і є обов’язковими до виконання. При цьому законодавством України визначено механізм виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів (далі  - рішення), прийнятих судами, а також іншими державними органами (посадовими особами), які відповідно до закону мають право приймати такі рішення. Зокрема, пунктом 25 Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 року № 845, визначено можливість прийняття органами місцевого самоврядування окремих бюджетних програм для забезпечення виконання рішень суду.
   Проєкт рішення міської ради «Про затвердження міської Програми для забезпечення виконання рішень суду та виконавчих документів на 2023-2024 роки» розроблений з метою виконання рішень суду, забезпечення повноцінного, безперебійного функціонування управління соціальної політики виконавчого комітету міської ради, недопущення блокування рахунків боржників.
 
 
 
Начальник                                                                                     Наталія ГОЛЮК
Людмила Смикалюк38080
 
 

ДОДАТКИ

1 19-68 Додатки.pdf Переглянути
2 19-68 Проект рішення.pdf Переглянути