ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 55

ВОЛОДИМИРСЬКА МІСЬКА РАДА ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ
_______________  № ________________
м. Володимир               
 
Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення кандидатури старости у старостинських округах Володимир-Волинської міської територіальної громади
 
 
Відповідно до частини першої статті 54¹, статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики», з метою реалізації законних прав жителів старостинських округів Володимир-Волинської міської територіальної громади на участь у громадському обговоренні кандидатур на посаду старости,  міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити Порядок проведення громадського обговорення кандидатури старости у старостинських округах Володимир-Волинської міської територіальної громади (додається).
2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності, захисту прав людини, законності, правопорядку та протидії корупції.
 
 
 
Міський  голова                                                                         Ігор ПАЛЬОНКА
Наталія Лазар 0800 333262
Людмила Павленко
 
Пояснювальна записка
до проєкту рішення
«Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення кандидатури старости у старостинських округах Володимир-Волинської міської територіальної громади»
 
Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачає особливості процедури затвердження на посаду старости, якій обов’язково повинно передувати проведення громадського обговорення кандидатури на цю посаду. Порядок проведення громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю) кандидатури старости затверджується сільською, селищною, міською радою. Проте вимог до змістовного наповнення такого Порядку ні Закон «Про місцеве самоврядування в Україні», ні будь-який інший законодавчий акт не містить.
Зокрема, статтею 54-1 вище вказаного Закону передбачається, що староста затверджується сільською, селищною, міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови, що вноситься за результатами громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю), проведеного у межах відповідного старостинського округу.
Кандидатура старости вноситься на громадське обговорення (громадські слухання, збори громадян, інші форми консультацій з громадськістю) сільським, селищним, міським головою та вважається погодженою з жителями відповідного старостинського округу, якщо в результаті такого обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю) отримала відповідну підтримку у старостинському окрузі.
За результатами проведеного громадського обговорення (громадських слухань, зборів громадян, інших форм консультацій з громадськістю) кандидатури старости складається протокол,
Однак, на законодавчому рівні відсутні чіткі вимог до форми та процедури громадського обговорення. Тож при розробці Порядку проведення громадського обговорення кандидатури старости у старостинських округах Володимир-Волинської міської територіальної громади спирались на Порядок проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» (далі – Порядок № 996). Згідно якого, консультації з громадськістю проводяться у трьох формах: публічне громадське обговорення, електронні консультації з громадськістю (безпосередні форми) та вивчення громадської думки (опосередкована форма). Крім того, передбачається, що консультації з громадськістю у формі публічного громадського обговорення, електронних консультацій з громадськістю та вивчення громадської думки з одних і тих самих питань можуть проводитись одночасно. Зважаючи на це, в Порядку запропонували під час проведення громадського обговорення кандидатури старости застосування таких двох форм консультацій з громадськістю:
І) вивчення громадської думки шляхом проведення опитування;
ІІ) публічне громадське обговорення під час громадських слухань, зустрічей з громадськістю.
Згідно з Порядком, громадське обговорення як загальний процес, складається з трьох основних етапів:
І) зустрічі кандидата на посаду старости з громадськістю;
ІІ) визначення в старостинському окрузі рівня підтримки запропонованої кандидатури старости (опитування);
ІІІ) громадські слухання щодо підтримки запропонованої кандидатури старости. Мета кожного з етапів та механізм його проведення детально прописані в Порядку.
Також у Порядку визначені суб’єкти, які забезпечують та організовують проведення такого громадського обговорення, їх права та обов’язки.
Важливо, що в Порядку запропоновано підходи до визначення категорії осіб – жителів старостинського округу, які можуть брати участь у громадському обговоренні, на різних його етапах. Також у Порядку враховано особливості періоду воєнного стану та передбачено особливості для проведення громадського обговорення саме в такий час.
Загалом Порядок складається з таких основних розділів: загальні положення, організація громадського обговорення, проведення громадського обговорення, встановлення та оприлюднення результатів громадського обговорення, реалізація результатів громадського обговорення, прикінцеві положення.
 
 
 
Начальник
організаційно – виконавчого відділу                                      Наталія ЛАЗАР  
 
Начальник юридичного відділу                                 Людмила ПАВЛЕНКО