ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 49

ВОЛОДИМИРСЬКА МІСЬКА РАДА ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ
_______________ №______                                              
м. Володимир
 
Про Програму відшкодування
різниці в тарифах на комунальні послуги
комунальним підприємствам
Володимирської міської ради
на 2022–2023 роки
 
З метою якісного та в повному обсязі надання комунальних послуг комунальними підприємствами Володимир-Волинської міської територіальної громади, для недопущення додаткового фінансово-економічного та соціально-політичного напруження серед споживачів, забезпечення платоспроможності та стабільної діяльності комунальних підприємств, які надають комунальні послуги на території громади, особливо в умовах воєнного стану, керуючись ст. 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.15 Закону України «Про ціни і ціноутворення», п.5 ст. 91 Бюджетного кодексу України, ст.28, 61 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
  1. Затвердити Програму відшкодування різниці в тарифах на комунальні послуги комунальним підприємствам Володимирської міської ради на 2022–2023 роки (далі – Програма, додається).
  2. Відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій виконавчого комітету міської ради (Куран Н.М.) розробити Порядок відшкодування різниці в тарифах на комунальні послуги комунальним підприємствам міської територіальної громади відповідно до Програми та подати його на затвердження виконавчому комітету міської ради.
  3. Управлінню інфраструктури виконавчого комітету міської ради (Возному І.П.):
  • передбачати видатки на реалізацію цієї Програми відповідно до погоджених у визначеному порядку розрахунків відповідних комунальних підприємств, виходячи з реальної можливості бюджету;
  • щоквартально до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом, подавати інформацію про використання коштів на виконання Програми управлінню бюджету та фінансів виконавчого комітету міської ради (Субицькій О.М.).
  1. Управлінню бюджету та фінансів виконавчого комітету міської ради (Субицькій О.М.) забезпечити фінансування Програми в межах бюджетних призначень на 2022-2023 роки.
  2. Відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій виконавчого комітету міської ради (Куран Н.М.) включити дану Програму у додаток 2 «Перелік міських цільових програм» Програми економічного, соціального та культурного розвитку Володимир-Волинської міської територіальної громади.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань власності та житлово-комунального господарства та постійну комісію з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.
 
 
 
Міський голова                                                                              Ігор ПАЛЬОНКА
Наталія Куран  0800333262
 
Пояснювальна записка до проєкту рішення
«Програму відшкодування різниці в тарифах на комунальні послуги комунальним підприємствам Володимирської міської ради
на 2022–2023 роки»
 
Проєкт рішення розроблено з метою сприяння у здійсненні стабільної та ефективної роботи комунальних підприємств міської територіальної громади, тарифи на послуги яким встановлюють виконавчим комітетом міської ради. В умовах значного зростання складових вартості комунальних послуг виникає необхідність у вирішенні питання відшкодування витрат таким підприємствам шляхом підвищення відповідних тарифів або компенсація втрат із місцевого бюджету як різниця в тарифах.
Даний проєкт рішення має на меті забезпечити платоспроможність комунальних підприємств у сфері надання комунальних послуг, але при цьому не створювати фінансового та соціального напруження серед споживачів послуг з постачання теплової енергії та гарячої води, послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, послуги з поводження з побутовими відходами, особливо в період воєнного стану.
Враховуючи вищезазначене, пропонується передбачити відшкодування різниці в тарифах на 2022-2023 роки як різниці між фактичними витратами та фактичним доходами для УВКГ, КП «Володимир-Волинськтеплоенерго», КП «Полігон», КП «Заріччя», загальним прогнозованим обсягом 13 261,9 тис.грн. з місцевого бюджету, які будуть спрямовані на погашення власних зобов’язань даних підприємств за спожиті енергоносії, паливо-мастильні матеріали, заробітну плату та податки.
         Основними завданнями Програми є:
- забезпечення виконання вимог Господарського кодексу України, Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про ціни і ціноутворення»;
- гарантування безперебійної, беззбиткової роботи Комунальних підприємств;
- належне виконання зобов'язань роботодавця перед працівниками підприємства по оплаті праці;
- своєчасно та в повному обсязі сплачені податки, збори, спожиті енергоносії та інші платежі;
- надання споживачам послуг за цінами, нижчими від розміру економічно-обґрунтованих витрат на їх виробництво, для зменшення фінансового навантаження на таких споживачів.
 
 
 
 
 
Начальник відділу економічного розвитку,
проєктної діяльності та інвестицій                                           Наталія КУРАН