ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Ігор Возний

Доповідач:

Ігор Возний

Галузь:

Комунальне господарство та благоустрій

Статус:

Прийнятий в цілому

Дата:

11.07.2022

ВИСНОВКИ КОМІСІЙ
ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 17
Про затвердження Програми регулювання чисельності безпритульних тварин на 2022-2024 роки

ВОЛОДИМИРСЬКА МІСЬКА РАДА ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ   СКЛИКАННЯ
 

РІШЕННЯ

 
                          №
м. Володимир
Про затвердження Програми
регулювання чисельності безпритульних
тварин на 2022-2024 роки
 
Відповідно до п. 4 Порядку регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах повністю або частково створюваних діяльністю людини, та безпритульних тварин, а також їх розміщення на відповідних підприємствах, в установах та організаціях чи повернення до ареалу перебування (місць вилову), затвердженого постановою Кабінету Міністрів Україні від 24.06.2022р. № 720 «Про затвердження Порядку регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах повністю або частково створюваних діяльністю людини, та безпритульних тварин, а також їх розміщення на відповідних підприємствах, в установах та організаціях чи повернення до ареалу перебування (місць вилову)»,  з метою ефективного, дієвого, економічно доцільного та суспільно прийнятного механізму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами, відповідно до Законів України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про ветеринарну медицину», наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 28.09.2010 № 425 «Про затвердження Порядку проведення заходів, необхідних для скорочення чисельності тварин, які становлять небезпеку», рішення Володимир-Волинської міської ради №9/91 від 06.08.2021 «Про затвердження правил утримання домашніх собак і котів у Володимир-Волинській міській територіальній громаді», керуючись п.22 ч. 1 ст.26, ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» міська рада
 
ВИРІШИЛА:
  1. Затвердити Програму регулювання чисельності безпритульних тварин на 2022-2024 роки (додається), з загальним обсягом фінансових ресурсів   1326830,00 грн.
  2. Управлінню інфраструктури виконавчого комітету  міської ради (Возний І.П.):
    1.  передбачати видатки на реалізацію даної Програми виходячи з реальної можливості бюджету;
    2.  здійснювати координацію роботи по виконанню Програми;
    3.  щокварталу до 10 числа наступного місяця подавати інформацію про використання коштів на виконання Програми управлінню бюджету та фінансів виконавчого комітету міської ради (Субицька О.М.);
    4.  щорічно за підсумками року надавати звіт про виконання Програми відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій виконавчого комітету міської ради (Куран Н.М.);
    5.  щорічно, до 1 лютого, розглядати звіт про виконання Програми на       засіданні постійної комісії міської ради з питань власності та житлово-комунального господарства.
  3. Управлінню бюджету та фінансів виконавчого комітету міської ради (Субицька О.М.) забезпечити фінансування Програми в межах бюджетних призначень на відповідні роки.
  4. Відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради (Куран Н.М.) включити дану Програму  у додаток 2 «Переліку міських цільових програм» Програми економічного, соціального та культурного розвитку  Володимир – Волинської міської територіальної програми на 2021-2022 роки.
  5. Рішення міської ради за № 12/8 від 23.12.2021р. «Про затвердження Програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у Володимир-Волинській міській територіальній громаді на 2022-2025 роки» та за № 13/24 від 23.02.2022р. «Про внесення змін та доповнень до рішення міської ради від 23.12.2021р. № 12/8 «Про затвердження Програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у Володимир-Волинській міській територіальній громаді на 2022-2025 роки» вважати такими, що втратили чинність.
  6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань власності та житлово-комунального господарства.
 
 
 
Міський голова                                                                      Ігор ПАЛЬОНКА
Ігор Возний 0800333262
Пояснювальна записка
до проекту рішення
 
«Про затвердження Програми регулювання чисельності безпритульних
тварин на 2022-2024 роки»
 
Прийняття даної програми зумовлено розроблення та затвердження Кабінетом Міністрів України постанови № 720 від 24 червня 2022 року «Про затвердження Порядку регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах повністю або частково створюваних діяльністю людини, та безпритульних тварин, а також їх розміщення на відповідних підприємствах, в установах та організаціях чи повернення до ареолу перебування (місць вилову)» (далі Порядок), а саме виконання п. 4 Порядку  яким визначено, що з метою ефективного, дієвого, економічно доцільного та суспільно прийнятного механізму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами органи місцевого самоврядування розробляють та затверджують місцеві програми регулювання чисельності безпритульних тварин у населених пунктах.
Програмою передбачено створення ефективного механізму щодо зменшення кількості безпритульних тварин  міської територіальної громади на основі гуманного поводження та відповідального ставлення до них.
Організаційне забезпечення Програми покладається на управління інфраструктури виконавчого комітету міської ради, а ведення муніципального реєстру тварин - на КП «Полігон».
Оплата робіт по веденню муніципального реєстру тварин, виконаних власними силами КП «Полігон», проводиться відповідно до затвердженого плану використання коштів місцевого бюджету (заробітна плата, закупка матеріалів, оплата послуг, в т.ч. комунальних, оплата енергоносіїв, сплата податків та зборів до бюджету).
Оскільки в громаді відсутні комунальні підприємства, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з ветеринарної практики, що видається відповідно до Закону України “Про ліцензування видів господарської діяльності”, тому КП «Полігон» визначений органом місцевого самоврядування замовником послуг з відлову та стерилізації безпритульних тварин.
Реалізація Програми протягом трьох років надасть можливість знизити кількість безпритульних тварин враховуючи попередження появи нових тварин від стерилізованих безпритульних тварин, природну смертність та передачу безпритульних тварин новим власникам.
Виконання Програми сприятиме:
- зниженню чисельності безпритульних тварин на вулицях;
- забезпеченню контролю чисельності безпритульних тварин;
- створенню муніципального реєстру тварин, до яких застосовано заходи з регулювання їх чисельності;
- захисту життя і здоров'я населення міста від ризиків, що виникають у результаті хвороб, що переносяться тваринами;
- забезпеченню ветеринарно-санітарної та епізоотичної ситуації, запобіганню виникненню та поширенню серед тварин хвороб, у т. ч. небезпечних для людини;
- формуванню доброзичливого ставлення до тварин, покращення якості їх життя;
- зниженню витрат на епідеміологічні заходи та лікування населення;
- зниженню рівня дорожньо-транспортних пригод за участю тварин на дорогах;
- вихованню підростаючого покоління у дусі гуманного та відповідального ставлення до життя людини і тварин, оточуючого світу загалом;
- забезпеченню ефективного використання коштів місцевого бюджету на заходи щодо регулювання чисельності безпритульних тварин;
 - зниженню рівня конфліктних ситуацій, пов’язаних із тваринами;
- забезпеченню спокою у суспільстві, підвищенню рівня безпеки та комфорту проживання для мешканців;
- поліпшенню благоустрою території.
Скасування дії рішень міської ради за № 12/8 від 23.12.2021р. «Про затвердження Програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у Володимир-Волинській міській територіальній громаді на 2022-2025 роки» та за № 13/24 від 23.02.2022р. «Про внесення змін та доповнень до рішення міської ради від 23.12.2021р. № 12/8 «Про затвердження Програми регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у Володимир-Волинській міській територіальній громаді на 2022-2025 роки» зумовлено прийняття постанови Кабінету Міністрів України № 720 від 24 червня 2022 року «Про затвердження Порядку регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах повністю або частково створюваних діяльністю людини, та безпритульних тварин, а також їх розміщення на відповідних підприємствах, в установах та організаціях чи повернення до ареолу перебування (місць вилову)».
 
 
 
Начальник управління інфраструктури
виконавчого комітету міської ради                                                       Ігор ВОЗНИЙ

 
 

ДОДАТКИ

1 15-17 Проект рішення.pdf Переглянути