ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 111

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКА МІСЬКА РАДА ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ
                   №
м. Володимир-Волинський
 
Про звіт міського голови щодо здійснення
державної  регуляторної політики
виконавчими органами Володимир-Волинської
міської ради  у 2021 році
 
Відповідно до вимог ст.38 Закону України «Про засади державної регуляторної  політики  у  сфері  господарської діяльності» від 11.09.2003 року
 №1160-ІV, керуючись п.9 ч.1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та заслухавши звіт міського голови  міська рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Звіт міського голови щодо здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами Володимир-Волинської міської ради у 2021 році взяти до відома (додаток).
2. Відділу економічного розвитку, проєктної діяльності та інвестицій виконавчого комітету міської ради  (Куран Н.М.) оприлюднити у друкованому засобі масової інформації та на офіційній сторінці міської ради звіт міського голови щодо здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами Володимир-Волинської міської ради у 2021 році.
          3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.
 
 
Міський голова                                                       Ігор ПАЛЬОНКА
Наталія Куран 0800333262
 
 
                                                                                                                       Додаток до
                                                                                                                 рішення міської ради
                                                                                                                                  №
 
Звіт міського голови
щодо здійснення державної регуляторної політики виконавчими органами Володимир-Волинської міської ради у 2021 році
 
Реалізація державної регуляторної політики у 2021 році здійснювалась у відповідності до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» (далі-Закон),  Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року №308 «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта», Порядку підготовки та прийняття регуляторних актів Володимир-Волинською міською радою та виконавчими органами ради, інших нормативних актів, що регулюють взаємовідносини у сфері господарської діяльності, здійснюють правове регулювання господарських і адміністративних відносин між регуляторними органами та суб’єктами господарювання.
Планування регуляторної діяльності здійснювалось відповідно до статті 7 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.
Зокрема, план діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів Володимир-Волинської міської ради у 2021 році (далі-План) затверджено рішенням міської ради від  01.10.2020р. № 40/6, який оприлюднено на сайті міської ради в розділі “Регуляторна політика” – “Плани діяльності з підготовки регуляторних актів” та у газеті “Слово правди” від 08.10.2020р. №41. Рішенням міської ради від 19.03.2021р. №5/12 до Плану були внесені зміни, що були оприлюдненні на сайті міської ради в вищезазначеному розділі та в газеті “Слово правди” від 25.03.2021р. №12.
 У звітному періоді було прийнято 5 регуляторних актів, які пройшли повну процедуру відповідно до Закону:
  • Рішення міської ради від 09.07.2021р. №8/12 «Про встановлення ставок єдиного податку» - набирає чинності з  01.01.2022р. Відповідно до цього рішення  для підприємців - платників єдиного  податку 2 групи знижено ставки податку з 20% до 15%, що  у гривневому еквіваленті на 325 грн (25%) нижче раніше діючих.   Слід зазначити, що ставки єдиного податку не переглядались з 2012 року.
  • Рішення міської ради від 09.07.2021р. №8/13 «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» - набирає чинності з 01.01.2022р.  Встановлено єдину ставку податку у розмірі 0,3% для юридичних та фізичних осіб  незалежно від  категорії  майна. Раніше ставки податку були диференційовані від 0,2% до 1%.
  • Рішення міської ради від 09.07.2021р. №8/14 «Про встановлення ставок та пільг з сплати земельного податку» - набирає чинності з 01.01.2022р.;
  • Рішення міської ради від 09.07.2021р. №8/15 «Про встановлення ставок орендної плати за користування земельними ділянками» - набирає чинності з 01.01.2022р.;
  • Рішення міської ради від 23.12.2021р. №12/17 "Про затвердження Порядку розміщення зовнішньої реклами у Володимир-Волинській міській територіальній громаді".
Вищевказані регуляторні акти були обговорені на громадських слуханнях з урахуванням цільової аудиторії. Обґрунтовані зауваження  і пропозиції, що надходили у ході проведення громадських обговорень, аналізувались та враховувались у проєктах регуляторних актів. З метою створення умов для добросовісної конкуренції  проєкти регуляторних  актів були погоджені  з обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України.
З метою перегляду  діючих регуляторних актів щодо їх актуальності  та відповідності їх положень принципам державної регуляторної політики, відповідно до ст.11 Закону України  «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» було створено робочу групу з питань перегляду діючих регуляторних актів (розпорядження міського голови  від 03.02.2021р. №33р). 10 лютого 2021 року відбулося засідання робочої групи з питань перегляду діючих регуляторних актів. В ході проведення засідання було здійснено аналіз 38 регуляторних актів, прийнятих виконавчими органами Володимир-Волинської міської ради та Зарічанської сільської ради.  За результатами  аналізу сформовано перелік регуляторних актів, які є актуальними для подальшого застосування, потребують внесення змін або визнання такими, що втратили чинність.  На підставі рекомендацій  робочої  групи,  було прийнято рішення  міської ради про втрату чинності 5 регуляторних актів (рішенням  міської ради від 19.03.2021р. №5/78).
Станом на 01.01.2022р. у Володимир-Волинській міській територіальній громаді діє 26 регуляторних  актів,  з  них    3 -  внесення змін до раніше прийнятих регуляторних актів.
         З метою оцінки застосування  регуляторних актів та досягнення цими актами цілей, задекларованих при їх прийнятті та відповідно до затвердженого Плану-графіка здійснення заходів з повторних та періодичних відстежень результативності регуляторних актів на 2021-2023 роки,  було проведено  15 відстежень їх результативності, з них 5 базових, 2 повторних та 8 періодичних відстежень.
         Усі діючі регуляторні акти,  звіти відстежень регуляторних актів, плани з підготовки регуляторних актів, плани-графіки здійснення заходів з повторних та періодичних відстежень результативності розміщені на офіційному сайті Володимир-Волинської міської ради, в розділі Документи/Регуляторна політика.
 
 
Начальник відділу економічного розвитку,
проєктної діяльності та інвестицій                                             Наталія КУРАН
 
Пояснювальна  записка до проєкту рішення міської ради
« Про звіт міського голови щодо здійснення державної  регуляторної політики виконавчими органами Володимир – Волинської  міської ради у 2021 році»
 
Характеристика  стану речей в галузі, яку врегульовує це рішення
Реалізація державної регуляторної політики у 2021 році здійснювалась у відповідності до вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»,  Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року №308 «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта», Порядку підготовки та прийняття регуляторних актів Володимир-Волинською міською радою та виконавчими органами ради, інших нормативних актів, що регулюють взаємовідносини у сфері господарської діяльності, здійснюють правове регулювання господарських і адміністративних відносин між регуляторними органами та суб’єктами господарювання.
 
Потреба  і мета прийняття рішення
Проєкт  рішення    міської   ради необхідно  прийняти,  так   як    цього     вимагає  
п.9) ч.1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ст. 38 Закону
України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».
 
Прогнозовані  наслідки прийняття рішення
Забезпечення виконання Законів України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та «Про місцеве самоврядування в Україні».
 
Механізм  виконання рішення
Звіт  про здійснення державної регуляторної політики за 2021 рік буде оприлюднено в газеті «Слово правди», розміщено на сайті Володимир – Волинської міської ради та внесено до Єдиного державного веб-порталу відкритих даних.
 
 
Начальник відділу економічного розвитку,
проєктної діяльності   та інвестицій                                                             Наталія КУРАН