ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 124

 

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКА МІСЬКА РАДА ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ  СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

 

______________  № ____
м. Володимир-Волинський                               

Про підтримку ініціативи
щодо повернення місту Володимиру-Волинському
історичної назви «Володимир»

 
З метою повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви «Володимир», враховуючиісторичну довідку про час і обставини надання місту Володимир-Волинський приставки «- Волинський» від 04.03.2020 № 123/190, підготовлену науковим співробітником Інституту історії України НАН України, кандидатом історичних наук ВіталіємСкальським, історичну довідку надану історичним музеєм ім. О.Дверницькогопро повернення місту Володимир-Волинський назви Володимир та вивчення питання про доцільність перейменування міста на Ладомир,рішення міської ради від 04.06.2021 № 7/32 «Про перейменування міста Володимира-Волинського»,Положення про громадські слухання у місті Володимирі-Волинському, затвердженого рішенням міської ради від 07.08.2018р № 28/30 «Про затвердження Статуту територіальної громади міста Володимира-Волинського», протокол громадських слухань щодо повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви «Володимир» від 09.09.2021, відповідно до ст.ст. 7, 140 Конституції України, ч.11 ст.5, ст.ст. 7,8 Закону України «Про географічні назви», Статуту територіальної громади міста Володимира-Волинського, затвердженого рішенням міської ради від 07.09.2018 № 28/30, зареєстрованого Головним територіальним управлінням юстиції у Волинській області рішенням від 25.02.2019 № б/н свідоцтво № 6, висновки і рекомендації постійних комісій міської ради, керуючись ст.ст. 3, 13, 25, чч. 1, 3 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада
ВИРІШИЛА:
1.Схвалити ініціативу міського голови, враховуючи пропозицію громадських слухань щодо повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви «Володимир».
2. Порушити клопотання перед Волинською обласною радою щодо внесення подання до Верховної Ради України про повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви Володимир (додаток 1, додаток 2).
3. Організаційно-виконавчому відділу виконавчого комітету міської ради оприлюднити це рішення на офіційному вебсайті Володимир-Волинської міської ради.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань законності і правопорядку, депутатської діяльності, регламенту, зв’язків з громадськими  організаціями та об’єднаннями громадян.

  
 
Міський голова                                               Ігор ПАЛЬОНКА
Ірина Лошенюк 0800333262
Пояснювальна записка до проєкту рішення
«Про підтримку ініціативищодо повернення місту
Володимиру-Волинськомуісторичної назви «Володимир»
 
    Місто Володимир-Волинський є одним із найдавніших міст України, перша документальна згадка про нього зафіксована у літописі часів Київської Русі «Повість минулих літ» (988 рік).
При цьому варто зазначити, що і у літописах, і у працях науковців місто йменується саме Володимиром.
У 1795 року воно, відповідно до австро-російської угоди, ввійшло до складу Російської імперії.
В історичній та краєзнавчій літературі часто вказується, що після цього приєднання місто отримало до своєї назви приставку «Волинський». Цей крок був обґрунтований необхідністю відрізняти наше місто від російського міста Владімір-на-Клязьмі, однак, у жодному науковому або краєзнавчому виданні немає посилання на нормативно-правовий акт про перейменування.
       Питання щодо перейменування міста уже неодноразово піднімалося громадськими активістами, місцевими жителями та владою міста, жваво обговорювалося у соціальних мережах та на шпальтах засобів масової інформації, а також досліджувалося українськими науковцями. До слова, прихильниками топоніму "Володимир" є відомі українські науковці Ярослав Ісаєвич, Ярослав Дашкевич, Святослав Терський, Андрій Гречило, Віталій Скальський, які працювали з архівами й історичними документами, тобто свої твердження обґрунтували історичними джерелами.Відтак, з метою повернення місту історичної назви «Володимир» на засіданні сьомої чергової сесії міської ради було прийнято рішення «Про перейменування міста Володимира-Волинського» (04.06.2021 № 7/32), відповідно до якого депутати вирішили розпочати процедуру щодо перейменування міста Володимира-Волинського.
На виконання цього рішення було створено робочу групу з питання перейменування міста та проведено громадські слухання, предметом яких стало питання повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви «Володимир». Більшість із присутніх, що взяли участь у громадських слуханнях, підтримали рішення повернути місту Володимиру-Волинському історичну назву «Володимир».
При розробці даного проєкту рішення враховано історичну довідку про час і обставини надання місту Володимир-Волинський приставки «- Волинський» від 04.03.2020 № 123/190, підготовлену науковим співробітником Інституту історії України НАН України, кандидатом історичних наук ВіталіємСкальським, історичну довідку про повернення місту Володимир-Волинський назви Володимир та вивчення питання про доцільність перейменування міста на Ладомир, надану історичним музеєм ім. О.Дверницького,рішення міської ради від 04.06.2021 № 7/32 «Про перейменування міста Володимира-Волинського»,Положення про громадські слухання у місті Володимирі-Волинському, затверджене рішенням міської ради від 07.08.2018р № 28/30 «Про затвердження Статуту територіальної громади міста Володимира-Волинського», протокол громадських слухань щодо повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви «Володимир» від 09.09.2021, відповідно до ст.ст. 7, 140 Конституції України, ч.11 ст.5, ст.ст. 7,8 Закону України «Про географічні назви», Статуту територіальної громади міста Володимира-Волинського, затвердженого рішенням міської ради від 07.09.2018 № 28/30, зареєстрованого Головним територіальним управлінням юстиції у Волинській області рішенням від 25.02.2019 № б/н свідоцтво № 6.При цьому керуючись ст.ст. 3, 13, 25, чч. 1, 3 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».
Повернувши місту історичну назву Володимир – сучасне покоління відновить свою генетичну пам’ять та історичну справедливість.
 
 
Керуючий справами                                                Ірина ЛОШЕНЮК